Living with reindeer tours
FOREST SÁMI REINDEER HERDER
FAMILY
.
Lähde mukaani katsomaan vapaana laiduntavaa porotokkaamme
Porot käyttävät suurimman osan ajastaan etsien ruokaa lumen alta kaivamalla ja myöhemmin keväällä hankien päältä luppo-oksia syöden. Joulun ja vuodenvaihteen aikaan kokoamme porot talvipaimennukseen alueellemme, jotta voimme antaa lisäruokaa talven paksujen hankien aikaan ja huolehtia poroelosta petojen varalta.
Olet lämpimästi tervetullut vierailulle kotiimme. Vien teidät kelkan rekikyydillä tapaamaan porotokkaamme ja nauttimaan päivästä poronhoitajan arjessa talvipaimennuksen aikaan.
Vierailu tarjoaa upeat puitteet tutustua alueen kultuuriin ja aitoon poronhoitoon.
Saatavilla: 20.12 - 15. 4
Haluaisitko tulla mukaan? Katso videolta tunnelmia ja lue alta tarkempi tuotekuvaus!
Naispaimenen matkassa
Minun nimeni on Jenni Kaaretkoski ja olen Sodankylän Sattasniemen paliskunnan poronhoitaja ja perheenäiti. Olen sukumme yhdeksännen polven poromies, mutta ensimmäinen naispuolinen sellaienen. Asumme Sodankylän kunnassa, kylässä nimeltä Kersilö. Porojen kanssa elämä on ainutlaatuista, eikä yksikään päivä näillä jängillä ja korpikuusikoissa ole samanlainen. Tunteet laidasta laitaan kuuluvat asiaan, eikä mikään ole koskaan varmaa. Kellon saa unohtaa, kunhan työt tulevat tehtyä.
Sukumme juuret ovat syvällä Sodankylän Kersilön jokivarressa ison Pomokairan reunalla. Tarkkaa tietoa löytyy peräti 1600-luvun alkupuolelle. Poronhoitoa suvullamme on ollut niin kauan kuin poronhoitoa täällä on harjoitettu, yli 300 vuotta. Ensin alueella vallitsi peuranpyyntikulttuuri, mutta pian sen jälkeen suurporonhoito alkoi kasvaa.
Sukumme metsäsaamelainen kulttuuri elääkin meissä hyvin vahvana. Porotalous, käsityöt ja keräilykulttuuri ovat katkeamattomana siirtyneet sukupolvelta toiselle ja antaneet meille mahdollisuuden elää täällä. Elämämme täällä perustuu keräilytalouteen, jossa heinänteko, metsästys, marjastus ja kalastus ovat suuressa roolissa. Koska talvi on pitkä ja runsasluminen, omavaraistalous on meille ehdottoman tärkeä. Vuodenkierto on vahvasti sidoksissa poronvuoteen, jonka uusi vuosi alkaa aina 1. kesäkuuta, kun pienet poronvasat syntyvät. Siitä alkaa aina uusi poronhoitovuosi, jonka kulkua säätelevät hyvin pitkälti luonnonolosuhteet.